Hoe werkt het?

Uitleg over reizen met de metro

Voor Rotterdammers en mensen uit omliggende gemeenten die vaak gebruik maken van de metro is het gebruik waarschijnlijk erg eenvoudig. Voor toeristen en dagjesmensen kan het best spannend zijn om voor de eerste keer gebruik te maken van het netwerk. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je in- en uitstapt bij de juiste lijn, dat je de goede richting opgaat en hoe je moet overstappen.

Bepaal het metrostation

Het begint natuurlijk met het vinden van het juiste metrostation. Raadpleeg de Metrokaart van Rotterdam om te bepalen waar je moet zijn. Wil je graag een bezienswaardigheid of andere toeristische plek bezoeken? Wellicht vind je in het overzicht met bezienswaardigheden dan welk metrostation het best te gebruiken is. Je herkent de metrostations overigens aan de gele letter M (lijkt enigszins op de M van McDonald's) op een zwarte achtergrond. 

Toegangspoortjes

Om gebruik te maken van de metro moet je uiteraard beschikken over een geldig vervoersbewijs. Om de perrons te bereiken zal je met behulp van het vervoersbewijs door de toegangspoortjes moeten. Je houdt hiervoor de kaart voor de lezer waarna de poortjes zullen openen. Om ook rolstoelen en kinderwagens toegang tot het perron te verschaffen is er ook een bredere ingang met meestal dubbele poortjes.

Op het perron

De meeste metrostations beschikken maar over twee perrons, waarbij ieder perron metro's ontvangt in tegengestelde richting. Grotere metrostations beschikken over meerdere perrons. Kijk goed op de borden om ervoor te zorgen dat je het juiste perron en dus ook metro neemt. Aan de hand van het eindstation kan je bepalen in welke richting de metro zal gaan. Een overzicht van alle lijnen inclusief metrostations vind je hier.

Overstappen

Omdat Rotterdam over vijf metrolijnen beschikt met ieder een (deels) ander tracé kan het noodzakelijk zijn om over te stappen. Op de Rotterdamse metrokaart herken je de overstapstations aan de witte bolletjes. Deze liggen telkens op een kruising van lijnen en hier kan je dus overstappen van de ene naar de andere lijn.

Overstappen naar andere vormen van openbaar vervoer

Diverse metrostations beschikken over aansluitingen op andere vormen van openbaar vervoer zoals de trein, tram of bus. Metrostations met een aansluiting op het treinnetwerk van de Nederlandse Spoorwegen zijn:

  • Rotterdam Centraal (lijn D, E)
  • Den Haag Centraal (lijn E)
  • Laan van NOI (lijn E)
  • Rotterdam Blaak ((lijn A, B, C)
  • Rotterdam Alexander (lijn A, B)
  • Schiedam Centrum (lijn A, B, C)

Voorbeeld 1: reizen van de Wilgenlei in Rotterdam naar de Wattstraat in Schiedam

  1. Loop naar metrostation Meijersplein
  2. Kies metrolijn E in zuidelijke richting
  3. Stap uit op overstapstation Beurs
  4. Reis verder met metrolijn A, B of C in westelijke richting
  5. Stap uit bij metrostation Schiedam Centrum
  6. Loop naar de Wattstraat

Voorbeeld 2: reizen van de Euromast naar Ahoy

  1. Loop naar metrostation Coolhaven of metrostation Dijkzigt
  2. Kies metrolijn A, B of C in oostelijke richting
  3. Stap uit bij overstapstation Beurs
  4. Reis verder met metrolijn D of E in zuidelijke richting
  5. Stap uit bij metrostation Zuidplein
  6. Loop naar de Ahoy

Internet

Om de reis van de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken zijn veel metrostellen voorzien van de nodige luxe. Zo is er regelmatig gratis gebruik te maken van internet en mogen fietsen mee.

Reactie plaatsen

Reacties

Constance
3 jaar geleden

Wat kost een metro abonnement per maand van De Terp naar Oostplein en vv om naar werk te gaan

Goedegebuure
4 jaar geleden

Wij mijn vrouw en ik zijn respectievelijk 78 en 84 jaar , kunnen wij ook de fietsen meenemen met de metro.

Loek Molmans
4 jaar geleden

Ik wil met mijn twee kleinkinderen van vier jaar een dagje naar HvH strand vanuit Maassluis. Hoe koop ik daar een dagkaart voor? Toch niet twee kaarten kopen à 8 euro per stuk aan de automaat??

dijkgraaf
5 jaar geleden

als buitelander weet ik niet hoe ik naar de Euromast kom?
moet komen.
want er rijd niks?