Geschiedenis

Hoe de Rotterdamse metro uitgroeide tot nummer 1

Waar grote wereldsteden vaak al tientallen jaren langer over een metrostelsel beschikten duurde dit in Rotterdam nog tot 9 februari 1968. Op die dag opende namelijk de allereerste lijn, hoewel er al sinds 1878 tramservices in de stad waren. In de jaren na de aanleg van de eerste metrolijn volgden nog eens vier lijnen waardoor het nu het grootste metronetwerk van Nederland is. 

Noord-Zuidlijn

Zoals benoemd werd de eerste lijn in 1968 geopend (tevens de eerste metrolijn van Nederland), toen nog bekend als de Noord-Zuidlijn. Dit tracé was 5,9 kilometer lang en liep van Rotterdam Centraal naar winkelcentrum Zuidplein. De kosten voor de metrolijn bedroegen, omgerekend naar euro's, in totaal 77 miljoen. Elke Rotterdammer had vervolgens recht op 1 gratis rit met de metro. Tegenwoordig zijn het de metrolijnen D en E die het oude tracé volgen.

Oost-Westlijn

Wie de metrokaart van Rotterdam ziet valt direct op dat er ook diverse lijnen een Oost-West ligging hebben. In 1982 opende de voormalige Oost-Westlijn tussen Capelsebrug en Coolhaven. Dit traject is later opgesplitst in de metrolijnen A, B en C. In 2018 en 2019 volgt nog een uitbreiding tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland. 

Grootste van Nederland

Metro Rotterdam is niet alleen het oudste metronetwerk van Nederland maar ook het grootste. Dagelijks reizen er maar liefst 300.000 passagiers via het netwerk. Ook bedraagt de lengte van de lijnen maar liefst 78,3 kilometer, waaraan in totaal 62 metrostations zijn gelegen. En daar blijft het niet bij; Metro Rotterdam gaat verder uitbreiden richting Hoek van Holland. 

Vooral bovengronds

Praten we over de metro dan denken we al snel aan een ondergronds netwerk. In Rotterdam gaat echter het grootste deel gewoon bovengronds. Van de bijna 80 kilometer gaat namelijk 17,7 kilometer ondergronds. 

Reactie plaatsen

Reacties

Eduard Elskamp
een jaar geleden

Ik ben vaak met die metro geweest van kinds af aan. tot de latere tijd ik heb alle generatie metro trein beleeft de M de T en de bommetje. word de metro net net zo groot als die van londen en Parijs? groet eduard

Eise Broersma
4 jaar geleden

Wanneer werden de voormalige tourniquets binnen de metro weggehaald, zodat er een open betalingssysteem ontstond, is dat nog bekend?